Citát Měsíce:
VĚDCI: ZLATISTÝ MOK BRÁNÍ PŘEDČASNÉ DEMENCI A PRODLUŽUJE MLÁDÍ 06.12.2001 00:00 | Hardik | zdraví a pivo
Půllitřík piva denně, a doktoři budou bez práce, tvrdí znalci. Pití piva sice může mít za následek větší objem břišních partií, při občasné nadměrné konzumaci i nějakou tu kocovinu, ale v podstatě jde o zdraví prospěšnou záležitost.Jsou o tom přesvědčeni specialisté na zdravou výživu, kteří se nedávno sešli v Belgii, aby o pivu rokovali na vědecké úrovni.
Brusel byl vybrán záměrně za místo konání pivní konference, ne kvůli sídlu komisariátu Evropské unie, ale z daleko prozaičtějšího důvodu. Belgie má nespočet pivovarů, hospod a výčepních míst, a tímto mokem je tam nakládáno s patřičnou úctou a vážností.
Vykročení ze stínu.
Pivo je sice stále ve stínu vína, a jeho léčebné vlastnosti jsou nadále přehlíženy, ale když se to vezme, mělo své stoupence už ve starých civilizacích. Skalní pivaři dokonce přičítají „zdravým účinkům chmeloviny“ i skutečnost, proč mumie v klatovských katakombách, jsouce obložené snítkami chmele, přečkaly v takové dokonalosti desítky let.
„To, jak pivo ovlivňovalo pocity konzumentů, bylo považováno začátkem minulého století za nadpřirozenou vlastnost, a o pivu se hovořilo jako o božské záležitosti,“ prohlásil během konference Antonio Gasbarrini, profesor vnitřního lékařství na římské Katolické univerzitě.
Tento zlatavý mok je nejen bohatý na vitamíny, ale pokud je konzumován s mírou, může přispět k potlačení kardiovaskulárních onemocnění. Stejně tak může chránit před nádorovými chorobami a řídnutí kostí. Aspoň takové poznatky si vyměňovali účastníci jednodenní konference na téma: Pivo a zdraví, z řad vědců i expertů z výrobní oblasti.
Může za vše chmel?
Podle odborníků spočívá tajemství piva v jeho projímacích a uklidňujících schopnostech, které vyplývají z chmele, jenž nápoji dodává charakteristickou chuť. Chmel byl tradičně využíván k léčení zdravotních problémů a to v široké škále od stresu po menopauzu.
„Pivo dokonce může pomoc k tomu, že si člověk udrží déle mládí,“ upozorňuje dánský lékař Erik Skovenborg.
K tomuto závěru ještě dodává: „Jedna sklenka piva před večeří, jak se to praktikovalo na venkově, přispívá také ke zlepšení společenských vazeb. A kromě toho se zdá, že pravidelní konzumenti piva na tom jsou ve stáří s demencí poněkud lépe než lidé, kteří se pivu zásadně vyhýbají“ , dodává ze zkušeností dánský lékař.
Diskuse
|
|
|
|
Pokud chtete být informováni o nových článcích na Zdeně a pivo zadejte zde svoji emailovou adresu
|